keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Elämänmuutos ja kokemuksia lääkkeellisestä tupakanpolton lopettamisesta

Heii!


Nyt kun uusi vuosi ja uuden vuoden lupauksetkin on ohitettu, ajattelin avautua omasta elämänmuutoksesta. Itselläni ne uuden vuoden lupaukset ei koskaan toimineet mutta kuka tietää vaikka teillä toimisi ;)


Olen ollut todella riippuvainen tupakasta. Olin ehtinyt nyt tällä kertaa polttaa ehkä seitsemisen vuotta - aloitin teini-ikäisenä alunperin ja olin yhdessä vaiheessa jo lähes kaksi vuotta polttamatta, mutta aloitin uudelleen. Aivan niin kuin kaikki riippuvuudet, useimmilla tupakanhimo ei täysin häviä koskaan ja niin se retkahdin silloin minäkin, vuosien jälkeen.

Tupakoinnin lopettaminen on yleensä prosessi, sitä pohdiskelee kuukausia tai ehkä jopa vuosiakin - minulla se oli enemmän tuolla vuosien puolella. Itselleni kuitenkin loppujen lopuksi viimeinen niitti oli uusimmat sydänongelmat - en voi hidastaa tai poistaa sydänongelmieni etenemistä vaikka seisoisin päälläni mutta voin auttaa sydäntäni muuten lopettamalla.


Tällä kertaa halusin kuitenkin lähteä eri näkökulmasta, halusin kokeilla lopettamisavuksi siihen tarkoitettuja lääkkeitä. Lääkkeet aloitettiin useita viikkoja ennen lopettamista ja lopettamaan kokonaan kehoitettiin jokusen viikon sisällä lääkityksen alkamisesta. Lääkitys aloitettiin pienemmällä annoksella joka sitten nostettiin kaksi kertaa päivässä otettaviin hieman suurempiin annoksiin. Tätä lääkitystä jatkettaisiin useita kuukausia.

Käsittääkseni tämä kyseinen lääke aivan kuin "syrjäyttää" riippuvuutta aiheuttavan nikotiinin paikan aivoissa joten yleensä tupakka alkaa ällöttää lääkityksen aloittamisen jälkeen. Se alkaa myös maistua vastenmieliseltä - puuttuuhan siitä siinä vaiheessa se "juju" eli riippuvuutta ruokkiva aine. Itselläni tupakan ällötys nousi nousemistaan kunnes kolmannen lääkkeellisen viikon kohdalla lopetin tupakoinnin kokonaan.

Ilman vieroitusoireita ei tämänkään kanssa selviä - ensimmäiset neljä päivää täyden lopettamisen jälkeen tärisin ja hikoilin, kiukuttelu ja jatkuva ärsyyntyminen kesti viikkoja. Myös iho reagoi lopettamiseen rankasti ja pintaverenkierron lisääntyessä puskee ennen olemattomia epäpuhtauksia ulos raivolla. Lääkkeellä on myös omat haittavaikutuksensa josta todella yleinen on paha olo, tottakai kärsin sitten tästä itsekin. Kirjaimellisesti oksettavasta olosta ei pääse eroon ajan kanssa vaan ainoastaan annoksia pienentämällä, niinpä sitten loppujen lopuksi niitä itse pienensinkin että pystyin syömään paremmin.


Jouduin alussa kikkailemaan itseni kanssa jatkuvasti. En mennyt missään nimessä parvekkeelle, piilotin itseltäni tupakointiin liittyvät tavarat, pyysin äitiäni polttamaan ainoastaan alaovella ja ostin hillittömän säkin tavallista purkkaa jota sitten mussutin hermostuksissani. Seuraavana iskikin sitten unettomuus ja vihdoin nukkuessa jatkuvat unet tupakasta, moni koskaan polttamaton tuskin uskoisi miten hankala tupakasta on oikeasti päästä täysin eroon!

Minulla on nyt menossa kymmenes tupakaton viikko. Useita viikkoja laskin päiviä, nyt tupakanhimo iskee aaltoina joita olen oppinut hallitsemaan. En enää vältä paikkoja missä muut polttavat enkä tunne jatkuvaa hermostumisen tunnetta, unet tuntuvat kuitenkin olevan tiukassa. Sen sijaan olen alkanut nukkua sikeämmin, vartaloni iho kuivuu vähemmän, keuhkoja ei arista hengittäessä, en enää yski ollenkaan, jaksan paremmin ja mikä parasta, hiukseni tuoksuvat aina hyvältä!

Painonnousu tupakoinnin lopettamisen johdosta on lähes väistämätön "haittavaikutus" aineenvaihdunnan hidastuttua mutta olen päättänyt etten annan sen häiritä. Jos saan muutaman ylimääräisen kurvin lopettamisen kunniaksi, olen ne kovalla työllä ansainnut!

Jos tämä aihe kiinnostaa teitä, voin toki tästä vielä kirjoitella enemmänkin.
Niinpä kysynkin, mikä oli sinun uuden vuoden lupauksesi? Jos poltat, oletko koskaan ajatellut siitä luopumista?16 kommenttia:

 1. Ihan mahtavaa!!! Onnea kymmenestä viikosta, mulla on pari kaveria lopettanut viime vuoden aikana just näiden lääkkeiden avulla ja vielä ovat tupakkavapaita. :) Toi "tupakkayskä" on oikeasti ihan jäätävän kuuloista, kuuntelen joka pvä, kun naapurin nuori pariskunta yskii keuhkojansa pilalle. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää alunperin tähän tarkotukseen tarkotetut lääkkeet on vaan aivan järkyn hintasia :S Joo tiedän mistä puhut,äiti kun on polttanu yli 50 vuotta. Mulla sitä pahens taustalla oleva astma joka ei oikeen välittäny tosta pahasta tavasta.

   Poista
 2. Onnitteluni hyvästä päätöksestä ja tsemppiä jatkoon! Mä poltin vuosia, kunnes lopetin kertarykäyksellä. Ja se on niin, että tuskin koskaan se addiktio on täysin pois, huomaan itsekin ajattelevani toisinaan tupakkaa mutta tiedän sen vaan maistuvan niin helkkarin pahalta, plus kaikki ne sen vaikutukset..mullahan myös esim.flunssat vähentyi kun lopetin röökaamisen, tajusin vasta hetki sitten että niillä kahdella oli varmaan jotain kytköstä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo röökihän lisää ja pahentaa hengitystietulehduksia. Tuo on muuten oikeesti jännä miten se riippuvuus jää elämään takaraivoon O.o

   Poista
 3. Jättitsempit projektillesi! Itse olen bile/stressipolttaja, mutta päätin että senkin on aika loppua. Eli ei niin vaikeaa kuin sulla, mutta tavoista on tosi vaikea päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavat ja tottumukset elää tosi tiukassa! Pahinta itelle oli aamut,kävin normisti partsilla kun olin napsauttanu keittimen päälle ja nyt hömötinkin hölmönä sohvan reunalla oottamassa et kahvi valmistuu :D Stressiin polttamista on varmasti tosi vaikee lopettaa,tsempit sinne♡

   Poista
 4. Tsemppiä projektiin! Älä missään nimessä nyt luovuta kun olet päässyt noin pitkälle! Mulla on nyt viides tupakaton vuosi. Lopettamista tein yli vuoden ajan, alussa söin nikotiinipurkkaa mutta sitten vaan ihan tahdonvoimalla. Nykyään tupakanhaju aiheuttaa pahan olon ja etenkin päänsäryssä se on sietämätön. Eikä se haise enää niin hyvälle että tulisi himoa.
  Tupakalle voin lähteä mukaan, on siis ajat sitten mennyt se vaihe oli että hajusta alkoi himottaa ja just ne vanhat tavat...parvekkeelle voi mennä tekemään muutakin kuin polttamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo viides,upeeta! Mäkin alotin koko projektin nikotiinipurkan avulla vähentämällä ja sit siirryin lääkkeisiin.

   Poista
 5. Tää oli hurjan mielenkiintoinen postaus! Mähän en oo itse koskaan polttanut, mutta tälläkin hetkellä poikaystäväni polttaa ja hän teki uudenvuodenlupauksen lopettamisesta. Toistaiseksi hän on vähentänyt tupakointia eikä ottanut vielä käyttöön mitään muita nikotiinivalmisteita tms. mutta sekin olisi tarkoitus tehdä. Noita lääkkeitä hän ei kuulemma halua syödä, kun on kuullut niin paljon kaikkia kauhukertomuksia unettomuudesta yms. mitä ne saattaa aiheuttaa, mutta eipä sillä niin väliä ole miten lopettaa, jos vain lopettaa.

  Noi vieroitusoireet kuulostaa kieltämättä aika hurjilta, mutta onneksi nekin ajan kanssa helpottaa! Ja tosiaan, muutama lisäkilo on aika pieni juttu sen rinnalla, että pääsee tupakoinnista eroon. Kyllä ne kilot halutessaan ehtii tiputtamaan pois sitten joskus myöhemmin :)

  Mulle toi poikaystävän tupakointi on tosi iso asia enkä siitä tykkää lainkaan. Syynä ihan se, että mun oma äiti kuoli keuhkosyöpään just täytettyään 50 vuotta ja hän oli polttanut ison osan ikäänsä. Ei se syöpä kaikille tule, kyllä mä sen tiedän, mutta pelkkä ajatuskin siitä että menettäisin vielä yhdenkin läheisen ihmisen keuhkosyövälle (kun siihen on kuolleet myös mun isovanhemmista kaksi), tekee oikeesti kipeetä. Tupakanpoltto kun on täysin turha asia ja mun on henkilökohtaisesti nykyään vielä entistäkin vaikeempaa hyväksyä, saati ymmärtää sitä.

  Kirjoita hei ihmeessä enemmänkin tästä aiheesta :) Täältä löytyy ainakin yksi kiinnostunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopettamisestahan sanotaan että tupakoitsija usein "harjoittelee lopettamista" useamman kerran ennen todellista lopettamista,älä siis lannistu jos puolisosi retkahtaa useammankin kerran :) Se on retkahtajalle itselleenkin nöyryyttävää,kuka nyt haluaisi myöntää antaneensa myöten riippuvuudelle :S
   Tupakoinnin lopettamiseen on yhdet siihen täysin kehitetyt lääkkeet (jotka mulla on) ja muistaakseni kolmet muut joiden on muuhun tarkotukseen käytettynä havaittu auttavan lopetuksessa eli ei tämänkäänlaisen lopettamisen suhteen kannata heittää kirvestä kaivoon. Näissä mulla olevissa on tosi yleisiä haittavaikutuksia joista itekin sain läjän mut päätin et sisulla vedetään läpi! :D
   Mitä vierotusoireisiin tulee,ihmiset ei jotenkin osaa ajatella että kyse on neurologisista vierotusoireista. Niiden kirjohan vaihtelee koska kyse on keskushermoston oireista,itsellä suurempina tuli ensimmäisenä vapina ja hikoilu - myöhemmin lämmönnousu,sykehäiriöt ja jatkuva heikotus. Kroppa siis pistää hanttiin ihan huolella!
   Ymmärrän täysin sun kannan ja miks savuttomuus on sulle tärkeetä♡ Tollaset kokemukset ja ajatukset tykyttää tahtomattaankin takaraivossa ja onhan se totta että valtaosan esimerkiks keuhkosyövistä voi yhdistää tupakkaan vaikka lisää se muidenkin syöpien riskiä. Multa löyty aiemmin tänä vuonna solumuutoksia kohdunkaulasta ja sillon oli lääkärin kanssa puhe että ne on todella yleisiä (ihan niinkun tiputtelukin) naisilla jotka polttaa.

   Poista
 6. No wau, onnea mahtavasta päätöksestä ja tupakattomista viikoista! <3

  VastaaPoista
 7. Mahtava juttu! Tsemppiä paljon, oot tehnyt upeeta työtä jo nyt 😊👍🏻

  VastaaPoista
 8. Tosi mahtavaa, ole ihmeessä ylpeä kymmenestä viikostasi! <3 Nyt sitten vaan siihen perään seuraavat kymmenen ja niin edelleen! Todellakin ihan oikea päätös ja hienoa että oot valmis tekemään töitä lopettamisen eteen! Toivottavasti inspirois muitakin polttavia sun esimerkkisi. :) Valtavasti tsemppiä ja jaksamista tähän projektiin! Voithan sä kirjoitella tästä tänne blogiinkin aina välillä, jos vaikka se antais lisätsemppiä hommaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan uskomatonta miten paljon tällänenkin vaatii panostamista! :D Mut se mihin lähetään,siinä myös pysytään👍

   Poista